Se spune că toate ființele și lucrurile dețin o anumită energie. Încă din antichitate, în cultura chineză s-a studiat felul în care putem îmbunătăți fluxul de energii din viața noastră, reorganizându-ne casa și modul de a trăi. În decursul a mii de ani, oamenii au început să îi acorde acestui aspect din ce în ce mai multă atenție. Ulterior s-a transformat într-o artă, numindu-se Feng Shui. Cuvintele înseamnă aer – apă și se referă la fluiditatea lor și modul în care acestea ne influențează viața.
Filosofia Feng-Shuiului constă în practica de a ne transforma spațiul în care trăim și mediul în care lucrăm pentru ca acestea două să existe în armonie. Acesta se bazează pe câteva principii fundamentale: poziția obiectelor și cele 5 elemente care trebuie să fie prezente în viața noastră: pământul, metalul, apa, lemnul și focul. Fiecare element este conectat la câte un aspect al vieții, iar prezența lor este necesară pentru echilibru și armonie.
Vloggerița M A R Y E L I Z A B E T H spune într-un tutorial că Feng Shuiul îl poți deprinde în timp și natural, fără să te documentezi prea tare pe subiect. Pentru că treptat observi de ce ai nevoie și cum să așezi lucrurile pentru a te simți mai bine în locuința ta.
Spre exemplu, poziționarea patului în concordanță cu fereastra. Dacă patul tău este așezat perpendicular în fața ferestrei, e posibil să ai întotdeauna senzația că ești prea aproape de ea, că nu ai destulă intimitate, sau că lumina este prea puternică. De asemenea, te vei simți mai bine dacă te poți așeza în pat de pe oricare parte a lui și dacă aceasta nu este “lipit” de vreo ușă. Astfel vei avea parte de o senzație de mai multă siguranță.
În bucătărie, se spune că poziția cuptorului, frigiderului și chiuvetei trebuie să formeze un triunghi. Explicația din spatele principiului acestuia ar putea fi că în oricare loc dintre acestea te afli, îți este mai ușor să le ai în vizor și pe celelalte două.
Cele 5 elemente
Pământul reprezintă stabilitatea și grija de sine. Formele specifice sunt curbate/rotunde. Culorile lui sunt maro, portocaliu și galben. Prezența lui este benefică sănătății, cunoașterii și parteneriatelor.
Metalul reprezintă eficiența, precizia și frumusețea. Formele specifice sunt circulare/sferice. Culorile sunt metalice sau albe.
Apa este cunoscută ca fiind schimbătoare. În Feng Shui este admirată pentru fluiditate și ușurința cu care aceasta se mișcă. Culoarea reprezentativă este negru, iar forma este curbată, ca a unui val. Domeniul destinat apei este cariera.
Lemnul reprezintă vitalitatea și exuberanța. Culorile reprezentative sunt albastru și verde și este dedicat familiei și prosperității. Formele lemnului sunt dreptunghiulare sau similare unei coloane.
Focul reprezintă pasiunea și iluminarea, iar formele specifice sunt pronunțate sau triunghiulare. Persoanele care vor să fie cunoscute, în general, pun mult accent pe foc.
Dacă vrei să aduci mai mult echilibru în viața ta, folosește pentru camere (în special dormitor) culori pastelate, pentru că sunt luminoase și vesele. Evită dezordinea și strângerea lucrurilor de care nu ai nevoie și asigură-te ca ai parte de multă lumină naturală. Pentru a fi în armonie cu mediul înconjurător, adu un pic din natură în casa ta cu ajutorul unei plante. Iar pentru o atmosferă ambientală pe timp de seară, asigură-te că luminile sunt calde și nu foarte puternice. Desigur, pentru a-ți amenaja casa perfect după stilul și nevoile tale, vei avea nevoie de un mobilier la comandă. Pentru mai multe idei, te poți inspira și de pe Pinterest sau alte site-uri similare.