Materialele folosite pentru crearea mobilierului sunt variate din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea trebuie să ai o cunoaștere minimă despre ele și să iei în calcul bugetul pe care îl ai, dar și locul și condițiile în care acesta va fi plasat.
Cele mai folosite materiale pentru mobilier sunt PAL-ul (plăci așchii lemn), MDF-ul (medium density fireboard) vopsit și înfoliat și lemnul masiv, deși acesta nu mai este la fel de căutat ca în trecut. În acest articol vom vorbi despre principalele aspecte ale lor, pentru a ne putea face o idee de ce avem nevoie în fiecare încăpere din casă.
PAL-ul a apărut în Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe parcurs a devenit cel mai folosit tip de material, fiind mai accesibil, mai ușor, este rezistent la zgârieturi și are o suprafață mare, gata finisată. Ce trebuie luat de asemenea în calcul este faptul că nu poate fi vopsit și este sensibil la umiditate (nu este deloc recomandat în baie sau bucătărie). Poate fi folosit pentru mobilierul din dormitor, pentru living sau hol și poate fi refăcut prin folosirea unor pelicule naturale sau artificiale.
MDF-ul a apărut dintr-o greșeală norocoasă, atunci când un american, încercând să facă PAL, l-a lăsat prea mult timp să se preseze. Acesta poate fi vopsit, înfoliat, furniruit sau melaminat. Cele mai folosite și mai recomandate sunt cel înfoliat și cel vopsit, cel din urmă fiind cel mai rezistent. MDF-ul, indiferent de tip, are o densitate mai mare decât PAL-ul, este rezistent și este, totodată, mai scump decât PAL-ul. Acesta poate fi utilizat pentru crearea mobilierului în orice încăpere din casă, dar este recomandat să îl ai măcar în bucătărie și baie, fiind cel mai rezistent la umiditate, dintre toate tipurile de materiale.
Lemnul masiv are cea mai mare durată de viață, însă are nevoie de o îngrijire deosebită, acesta fiind sensibil la umiditate, temperatură și condițiile în care este expus. Eleganța lemnului masiv rămâne în continuare principalul avantaj cu care se detașează față de restul materialelor, dar și rezistența lui în timp. Acesta este singurul care poate fi recondiționat în totalitate, oferindu-ți opțiunea de a păstra aspectul original sau schimbându-l. Este, însă, cel mai scump tip de mobilier și nu este recomandat să fie folosit în baie sau bucătărie, nefiind rezistent la temperatură și umiditate ridicate. Cele mai recomandate încăperi pentru un mobilier din lemn masiv sunt livingul și dormitorul.
Odată ce ai în vedere condițiile în care urmează să depozitezi noul mobilier, nevoile tale și bugetul de care dispui, poți alege cea mai bună variantă pentru tine, sau poți chiar să le combini, având opțiunea, spre exemplu, să alegi fronturile din alt material, față de restul mobilierului. Partea bună la un mobilier la comandă este că îți poți alege fiecare detaliu, astfel încât să ai parte de o locuință amenajată fix pentru stilul și nevoile tale.