Mobilier la comandă sau mobilă gata făcută?

Mobilier la comandă sau mobilă gata făcută?Bucătării frumoase Insidecor

A decide între achiziția de mobilier gata făcut dintr-un showroom sau magazin de profil sau a opta pentru ”croirea” acesteia într-un atelier specializat, în conformitate cu spațiul pe care va urma să-l ocupe, poate fi o reală dilemă. Și cel puțin o dată la câțiva ani, fiecare dintre noi se confruntă cu această situație.

 

Ne propunem să trecem în revistă o serie de argumente atât pro cât și contra fiecăreia dintre cele două alternative.

Să începem cu varianta achiziției de mobilier la gata dintr-un magazin de profil.

În acest caz, cel puțin teoretic, ar trebui să existe avantajul unui preț mai mic, dat fiind faptul că, probabil, stocul de marfă din respectiva locație este rezultatul unui proces de producție în serie, care evident, presupune costuri semnificativ mai mici.

Un alt avantaj al achiziției din magazine de mobilier este faptul că practic nu există timp de așteptare: ai văzut, ți-a plăcut, îl iei acasă. Asta sigur, în varianta în care respectivul magazin sau showroom dispune cantitativ de stoc de marfă acoperitor.

Tot din categoria pro mobilier la gata putem menționa faptul că, odată aleasă această variantă, nu va mai trebui să-ți bați capul cu idei de design, cum să configurezi piesa de mobilier, la ce dimensiuni, ce culori. Pur și simplu optezi pentru un anume design gata configurat. Din seria argumentelor contra mobilier gata făcut, unul dintre ele ar fi lipsa de flexibilitate în a opta pentru o anume culoare, anumite material, anumite dimensiuni sau o anume configurație. De asemenea, mobilierul la gata fiind rezultatul unei producții în serie, există riscul ca unele piese să sufere ușor la capitolul finisare, rezultând corpuri mai puțin calitative.

În ceea ce privește mobilierul la comandă, putem spune că nu există limite pentru a-ți utiliza imaginația: poți opta pentru orice material (masiv, MDF vopsit mat sau lucios, MDF înfoliat, material compozite, furnir, PAL, metal), orice culoare, orice configurație dorită și orice dimensiuni.

Practic ai posibilitatea să pui o amprentă cât se poate de personală asupra spațiului pe care dorești să-l mobilezi. Un alt argument pro mobilă la comandă este faptul că, fiind vorba despre un produs unic, în mod normal se va acorda de către producător o mai mare atenție la elementele ce țin de finisare, rezultând în principiu un produs de o calitate mai bună decât în cazul celor produse în serie.

Un avantaj este de asemenea faptul că, în cazul mobilierului produs la comandă, plățile sunt eșalonate: avans și plată finală, spre deosebire de mobilierul achiziționat de gata, caz în care el trebuie plătit în întregime.

Sigur un dezavantaj ar fi faptul că invariabil intervine timpul de așteptare, înregistrat din momentul plasării comenzii și până la finalizarea produsului. Acesta poate fi destul de mare, astfel că este bine ca în cazul în care optezi pentru a-ți comanda mobila, să faci demersuri cu cel puțin 2 sau 3 luni înainte de a intenționa să o ai efectiv. De asemenea, trebuie să iei în calcul că prețul produselor se poate să fie mai mare decât în varianta în care cumperi mobilă similară din showroom-urile de profil și asta din cauza faptului că nu vorbim despre producție în serie.

În oricare dintre variante însă, rezultatul poate fi unul exceptional, iar decizia aparține fiecăruia în parte, în funcție de situație.