Stilul minimalist s-a impus încă din secolul XX, iar în timp a influențat arhitectura, design-ul, mașinile și electronicele. Totul a devenit, în timp, compact și totuși ultra-funcțional.
Bazându-se pe motto-ul “Less is more” (mai puțin înseamnă mai mult) al arhitectului Ludwig Mies van der Rohe, design-ul minimalist inspiră ordine și simplitate, folosind mai puține obiecte de mobilier și de decor și mai multă lumină, linii drepte și culori neutre.
O locuință cu un design minimalist reprezintă o evadare din lumea haotică și din stresul cotidian și întoarcerea spre un spațiu simplu și aerisit, ca un sanctuar al relaxării.
Cum integrăm lucrurile de care avem nevoie într-un spațiu minimalist?
Mobilierul cu design minimalist trebuie să fie compact pentru a păstra spațiul aerisit al unei încăperi și totuși practic, pentru a-și păstra funcționalitatea ca loc de depozitat lucrurile necesare. Astfel, puteți opta pentru un mobilier multifuncțional, precum un pat cu o ladă de depozitare integrată pentru dormitor sau mobilă cu sertare. În cazul în care mobilierul este făcut la comandă, acesta poate fi adaptat la orice fel de nevoi.
Cum mobilăm bucătăria?
Mobilierul specific design-ului minimalist nu este foarte înalt, conturat simplu și cu finisaje neutre. În cazul unei bucătării, mobilierul minimalist poate fi realizat din MDF mat, fără elemente de decor și fără mânere la vedere. Culorile specifice stilului minimal sunt neutre, cu tonuri de gri sau bej. Mobilierul poate fi chiar alb sau se poate opta pentru combinații monocrome.
Culorile vibrante pot fi folosite pentru a crea zone de interes, cum ar fi locul de luat masa, care poate fi scos în evidență ușor cu accesorii sau obiecte de mobilier verzi, portocalii sau roșii.
Lumina, cel mai elegant element de decor
Spațiile moderne, decorate minimal, sunt în general foarte bine luminate, pentru a crea impresia unui spațiu mare, chiar și într-o locuință mică, precum o garsonieră. Lumina directă, indirectă, puternică sau difuză mărește spațiul, iar atunci când mobilierul nu este înalt, creează un loc aerisit și relaxat. Pentru a facilita luminozitatea, în living puteți opta pentru rafturi în loc de o bibliotecă și o măsuță cu un design simplu, din sticlă.
Design-ul minimalist exemplifică simplitatea în cea mai pură formă, astfel că din locuință ar trebui eliminate toate lucrurile care nu sunt necesare. Acest stil se păstrează în topul tendințelor deoarece inspiră la ordine și organizare, dar este și cel mai potrivit design de interior pentru spații mici cum sunt apartamentele de bloc.