Importanța unei locuințe curate

Importanța unei locuințe curate

Primăvara este anotimpul începuturilor, planurilor și bineînțeles al curățeniei. Acum, mai mult ca niciodată, vom lua acest aspect în serios și ne vom asigura că va fi făcut corect. Cum ne petrecem mai mult timp acasă, vrem ca locuința să rămână acel loc sigur, unde ne relaxăm, petrecem momente minunate alături de familie și poate cel mai important, este un mediu sănătos.

În timp ce curățenia se referă la îndepărtarea murdăriei și impurităților, dezinfectarea se referă la folosirea produselor speciale, pe bază de clor sau alcool, pentru înlăturarea virusurilor și bacteriilor. Citește atent eticheta produselor pe care le folosești, aerisește și folosește mănuși din cauciuc sau latex, pentru a te proteja.

Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele cel mai des atinse de tine și membrii familiei cum ar fi mese, clanțe, întrerupătoare, blatul de bucătărie, mânere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robinete și chiuvete.

Cum să îți ții locuința curată

Pe lângă curățenia și dezinfectarea pe care le faci periodic, poți lua măsuri de zi cu zi care te vor ajuta să îți menții casa curată. Printre cele mai importante aspecte în menținerea unei locuințe curate este aerisirea acesteia. Este esențial să aerisești zilnic, în special dimineața și seara

Dacă ai animale de companie pe care le ții în casă, atunci când vă întoarceți de la plimbare, spală-i lăbuțele. Schimbă prosoapele măcar o dată pe săptămână și nu intra încălțat în casă, încât poți aduce microbi, bacterii și virusuri din exterior. Spală lenjeria de pat cât mai des posibil la temperaturi de 90 de grade și nu te așeza pe pat în hainele în care ai fost afară.

Cum să-ți dezinfectezi eficient baia

Înainte de a te apuca de dezinfectat, asigură-te că există ventilație. Vei lucra cu produse care conțin substanțe chimice puternice, drept urmare e foarte important să ții ușa deschisă. Toate soluțiile au nevoie de un timp de acțiune pentru ca acestea să fie eficiente, așa că lasă-le să acționeze 15 minute. Poți crea o soluție naturală din oțet și sare pe care să o folosești în locurile unde există mucegai. Amestecul trebuie lăsat să acționeze o oră și apoi curățat cu o cârpa umedă. Pentru restul suprafețelor folosește produse speciale pentru dezinfectare ce conțin clor sau minim 60% alcool. Pentru cadă folosește un burete abraziv. Igienizare podelei se face la final, la fel și covorul din baie.

Igienizarea bucătăriei

Este foarte important să igienizezi bucătăria corect, pentru că ea reprezintă locul unde pregătești mâncarea și mănânci. Poți începe să igienizezi chiuveta, folosind soluții dezinfectante. Aragazul, plitele, ochiurile, butoanele aragazului și cuptorul necesită igienizare după fiecare folosire. Nu uita de restul suprafețelor (blaturile, suportul de vase, dulapurile și mânerele mobilierului). Toate acestea trebuie dezinfectate periodic. La final trebuie curățate cu atenție faianța, gresia, respectiv parchetul. [/av_textblock]

Pentru restul încăperilor din casă

Folosește soluții pe bază de clor (sau prepară-ți propria soluție cu 4-5 linguri de clor la un litru de apă, dar nu o combina niciodată cu alte soluții pentru că poate produce vapori toxici) sau utilizează produse de dezinfectat cu minim 60% alcool. Urmează instrucțiunile producătorului pentru o aplicare corectă și aerisește bine după aplicare.

Acordă atenție sporită igienizării podelelor. Dacă ai parchet folosește doar produse destinate acestuia, altfel îl poți deteriora, iar pentru faianță și gresie folosește produse dezinfectante.

Ține cont de instrucțiunile pentru curățarea mobilei. Pe eticheta mobilierului sunt scrise anumite simboluri care arată cu ce soluții îl poți igieniza fără să îl deteriorezi.

W – poți folosi orice produs pe bază de apă;

S – suportă detergenții pe bază de solvenți sau substanțe chimice;

S/W – poți curăța mobilierul cu ambele tipuri de produse menționate mai sus;

X – nu o poți igieniza, ci doar aspira.

O – nu o poți igieniza, ci doar curăța cu apă rece.