Sfaturi de curățare și întreținere a mobilierului din PAL, MDF și lemn masiv

Sfaturi de curățare și întreținere a mobilierului din PAL, MDF și lemn masiv, Mobilă bucătărie pe colț, Insidecor Timișoara

În general, amenajarea casei sau doar a unei camere cu mobilier la comandă este o alegere pe termen lung și durabilă din orice punct de vedere, dacă acesta este întreținut în mod corect și constant. Mai jos am pregătit o serie de recomandări care contribuie la menținerea aspectului estetic al mobilierului și care îl vor ajuta să treacă mai ușor testul timpului. 

Întreținerea mobilierului din PAL

Mobilierul din PAL este la mare căutare în rândul celor care apelează la opțiunea de mobilier la comandă. Motivele sunt diverse, de la faptul că este mai ușor și poate fi manevrat în orice colț al casei, până la paleta cromatică diversificată de care dispune. 

Pentru curățarea acestui tip de material se poate folosi o lavetă umedă, moale care să nu lase zgârieturi pe suprafața mobilierului. În materie de produse cu care se poate curăța, sunt recomandate cele special concepute pentru mobilier. În cazul petelor care pot pătrunde în lemn (de exemplu cele de pix) este recomandat să folosiți produse pe bază de ceară, iar în cazul în care suprafața a fost afectată de pete de grăsime, se poate folosi soluția de curățare a geamurilor. De asemenea, este de reținut faptul că mobilierul din PAL este sensibil la fluctuațiile de temperatură, iar dacă este expus acțiunii soarelui, se va deteriora. 

Întreținerea mobilierului din MDF

Spre deosebire de PAL, MDF-ul este un material mai apropiat de lemnul masiv, având o densitate și o rezistență mai mare, dar la fel de sensibil la acțiunea soarelui și a temperaturii.

Pentru a curăța mobilierul din MDF se vor folosi produse speciale pentru curățarea suprafețelor de lemn, însă, pentru a nu rămâne pete, se va folosi și o lavetă moale, uscată. 

Produsele pe bază de ceară vor oferi pieselor de mobilier strălucire. Datorită rezistenței sale în condiții de umiditate, mobilierul din MDF poate fi folosit atât în baie, cât și în bucătărie, iar în curățarea acestuia se va evita folosirea substanțelor precum acetona sau produsele pe bază de alcool deoarece vor afecta calitatea acestuia. Avantajul MDF-ului este faptul că poate fi revopsit cu ușurință în cazul în care suprafața a fost zgâriată sau deteriorată.

Întreținerea mobilierului din lemn masiv

Dintre toate materialele, lemnul masiv este, cu siguranță, cel mai pretențios. În cazul lui, curățarea și întreținerea se face doar cu apă ușor caldă și săpun. Laveta folosită trebuie să fie foarte bine stoarsă, deoarece apa în abundență afectează mobilierul din lemn masiv. Pentru petele mai rezistente este recomandată diluarea a câteva picături de oțet în apă caldă cu săpun. De asemenea, umiditatea ridicată va afecta piesele din lemn masiv și le va face să se umfle. Pentru a da un plus de strălucire, sunt recomandate produsele de curățare care au în componență silicon sau ceară.