Spre deosebire de cel contemporan, atât formele, cât și cromatica stilului modern au fost clar definite între anii 1920-1950 acesta concentrându-se, înainte de toate, pe funcția elementelor și pe evitarea utilizării în exces a accesoriilor sau elementelor lipsite de funcționalitate. Adesea, design-ul modern poate da impresia de rece, cumva impersonal, însă când este realizat și organizat ca la carte, el poate induce senzația de liniște și calm, tocmai prin simplitatea lui.
Cele mai utilizate materiale în stilul de amenajare modern sunt cele naturale: lemnul, pielea, diferite metale și chiar sticla. În ceea ce privește cromatica, predomină albul, negrul, precum și culorile primare, precum roșu sau galben, folosite cu moderatie. Pe lângă aceste nuanțe, formele mobilierului ar trebui să fie cât mai simple, bine definite și fără prea multe detalii, întrucât funcționalitatea este cuvântul cheie.
Design-ul contemporan se bazează pe trei principii: confort, sustenabilitate și fluiditate. Acesta nu are o perioadă anume de referință, ci folosește trenduri actuale de design interior, fiind într-o permanentă evoluție.
Principalele elemente ale unei amenajari în stil contemporan sunt: spații deschise, lumină naturala abundentă, linii drepte, sticlă, ceramică și chiar elemente futuriste sau high tech.
O altă diferență este că, din punct de vedere cromatic, contemporanul preferă o paletă sobră de alb, negru sau gri (cu accente de culori saturate: roșu, violet sau portocaliu), în timp ce modernul se manifestă prin nuanțe temperate, de pământ – brun, verde etc. Contemporanul este mai îndrăzneț și curge împreună cu timpul, din această cauză se bucură de posibilitatea creării unui joc de culori.