Este MDF-ul cea mai bună alegere?
Atunci când ne gândim la modul de decorare al interiorului casei noastre sau când ne aflăm în fața deciziei de a comanda mobilă pentru aceasta, avem de luat în calcul o multitudine de factori precum trenduri, preferințe, disponibilitatea spațiului, calitate. Toate acestea, îmbinate, trebuie să ne ofere rezultatul cel mai bun. Acasă este locul unde așteptăm cu nerăbdare să ajungem după o zi aglomerată, chiar stresantă, iar aspectul ei este un factor cheie când vine vorba de relaxare. O calitate superioară a materialelor din care este confecționat mobilierul nu numai că va asigura rezistența în timp a acestuia, dar va și menține tipul de design pentru care ați optat în amenajarea interioară a casei.
MDF-ul este un material derivat din lemn, mai exact rumeguș tocat mărunt și apoi presat împreună cu un clei/adeziv special. Acesta permite realizarea oricărui desen sau forme geometrice pe suprafața sa. MDF-ul este în special folosit la mobilă de bucătărie și baie datorită rezistenței mai mari la condițiile de umiditate ridicată din aceste încăperi. Însă acesta se folosește și pentru orice altă piesă de mobilier din casă, de la living până la mobilier de dormitor sau hol.
Este un material versatil și poate fi ușor prelucrat și finisat, motiv pentru care majoritatea persoanelor preferă mobilierul din MDF în locul celui din PAL, de exemplu. De asemenea, printre avantajele acestui material, mai amintim și: se apropie mai mult de aspectul lemnului (grație finisajelor pe care le primește), este ușor de prelucrat (MDF-ul poate fi vopsit sau înfoliat cu folie PVC), oferă o durată de viață mai lungă produselor de mobilier. Cele mai utilizate tipuri de MDF sunt cel înfoliat și cel vopsit.
MDF-ul înfoliat
Procesul de înfoliere al materialului este relativ simplu. Se aplică o folie de plastic melaminat pe o suprafață. Folia se aplică la o presă. Calitatea MDF-ului înfoliat este dată de calitatea foliei și de utilajele folosite în procesul de înfoliere. Folia poate fi mai groasă sau mai subțire, mată sau lucioasă. Poate fi colorată sau să dispună de modele geometrice sau abstracte, poate reproduce desenul lemnului, acesta putând fi și 3D (se reproduc porii și fibra lemnului).
MDF-ul vopsit
Acesta este vopsit în condiții asemănătoare vopsirii unei mașini. Se poate folosi orice culoare, iar calitatea MDF-ului vopsit este dată de tipul vopselei, de utilajele folosite și de calitatea uscării vopselei. Vopsirea se face astfel încât întreaga placă să fie bine acoperită. Se aplică 1-2 straturi de grund, care se șlefuiesc după uscare, pentru a obține o bună suprafață pentru emailul colorat. Atenție, însă, spre deosebire de cel înfoliat, întreținerea acestui tip de material se face cu o deosebită atenție și recomandăm evitarea substanțelor tari care pot deteriora vopseaua. Marele avantaj este că se poate revopsi în cazul în care suprafața a fost zgâriată/deteriorată.