Rustic, dar nu demodat

Rustic, dar nu demodat

Stilul rustic este stilul care aduce modernul în tradițional și tradiționalul în modern. Acesta este ideal pentru a construi un spațiu intim și confortabil, un spațiu în care să vă regăsiți și să vă relaxați, alături de o cană de ceai și o carte bună, la lumina și căldura șemineului. Cu elemente tradiționale și chiar folclorice, acest stil vă va aduce mai aproape de amintirile copilăriei petrecute la bunici. Elemente precum lemnul, piatra și diverse plante decorative poziționate strategic, cu gust, vor aduce locuinței acel aer de comoditate și comuniune cu natura.

Stilul a devenit popular la sfârșitul secolului XX și s-a răspândit rapid, ajungând astăzi printre cele mai căutate și utilizate stiluri în rândurile decorațiunilor interioare. Câteva piese de mobilier istorice create în stilul rustic pot fi văzute în muzee sau pot fi găsite, de asemenea, în magazinele sau piețele de antichități.

Ce culori folosim în interpretarea stilului rustic? Având în vedere faptul că acest stil își propune să transforme căminul într-unul cât mai primitor și confortabil, precum și faptul că lemnul reprezintă o piesă importantă în construirea și conturarea stilului rustic, culorile care predomină sunt maroul, cu toate nuanțele acestuia, bejul, roșul, verdele, galbenul și chiar albastrul. Se folosesc în general culori calde care să inducă un sentiment de bine, un sentiment de plăcut.

Petele de culoare sunt conferite de elementele de decor precum covoare sau fețe de masă lucrate manual sau țesute la război precum și de plantele decorative care aduc un plus de viață și vitalitate încăperii.

Cum ne decorăm locuința în stilul rustic?

Primul pas spre crearea unui aspect rustic autentic este spațiul deschis, aerisit. Podelele sunt în principal din lemn sau parchet, însă sunt întâlnite și cele din dale de teracotă sau lespezi de piatră cu un aspect brut, autentic, natural. Se pune accent pe cât posibil pe elementele originale ale arhitecturii locuinței, precum grinzile expuse sau pereții din piatră. Un șemineu cu patină este elementul perfect pentru a crea acea atmosferă călduroasă și confortabilă a cabanelor de munte.

În ceea ce privește mobila, predomină piesele de lemn autentice, lucrate sau sculptate manual, ori chiar piese de mobilier vechi, recondiționate și refolosite. Mesele și scaunele din lemn masiv și chiar dulapurile decorate cu diferite elemente tradiționale sunt general întâlnite. De asemenea, o bibliotecă sau pur și simplu câteva rafturi cu cărți sunt un element de efect, simplu de implementat și de asemenea, util.

Ca elemente de decor, păturile și cuverturile sunt nelipsite din peisaj, în special cele din blană naturală sau sintetică. Țesăturile folosite sunt în principal compuse din materiale naturale precum pânza de sac, bumbac, in, cânepă, lână sau iută. Pereții pot fi decorați cu elemente tradiționale precum vase de lut sau icoane.

Un aspect foarte important de care trebuie să țineți cont atunci când vă decorați locuința în stilul rustic este faptul că nu trebuie să supraaglomerați spațiul. Încercați, pe cât posibil, să păstrați senzația de deschis și aerisit. De asemenea, țineți cont de nevoile personale de depozitare, precum și de stilul și gustul personal.

Puneți un pic din personalitatea voastră în tot ce faceți și implicit în tot ce decorați!